Ympäristöt

Ympäristöt ovat teknisesti SQL Server instansseja, jotka sisältävät siihen liitetyt yritykset. Tyypillisesti yrityksillä on käytössä vain yksi ympäristö, joka sisältää x yritystä sekä mahdollisesti toinen, joka on testiympäristö. Useampi ympäristö onkin pääasiassa vain Lemonsoftin jaetussa SaaS-ympäristössä sekä tilitoimistoilla.

Uudessa käyttäjähallinnassa näet vasemmalla ympäristöt, joissa olet ympäristön pääkäyttäjänä tai olet yrityksen pääkäyttäjä tai yrityksen yhteyshenkilö yrityksessä, joka on liitetty ympäristöön. Mikäli käytössäsi on vain yksi ympäristö, ohjelma lataa automaattisesti näkyviin myös ympäristöön liitetyt yritykset.

image-20240625-123859.png
Kuva: Etusivulla näet ne ympäristöt eli SQL Server instanssit, joihin sinulla on pääkäyttäjäoikeudet.

Asetukset-kuvakkeesta (yllä olevassa kuvassa ratas-ikoni) pääset Ympäristön hallinta -näytölle, jossa hallinnoit kyseisen ympäristön tietoja. Ympäristön hallintaan pääsevät vain ympäristön pääkäyttäjät. Esimerkiksi Lemonsoftin jaetussa SaaS-ympäristössä ympäristön pääkäyttäjänä toimii tietohallintomme ja vastaavasti tilitoimistoympäristöissä tilitoimiston pääkäyttäjät.

Ympäristön hallinta -näyttö on jaettu alla oleviin välilehtiin:

Kuva: Ympäristön hallinta -näytön välilehdet.

Ympäristön tiedot

 • Ympäristön nimi = Ympäristön vapaamuotoinen/ kuvaava nimi.

 • SQL-instanssin nimi = SQL-Instanssin nimi. Ohjelma kirjautuu tähän SQL-serveriin.

 • SQL-tunnus = Käyttäjätunnus, jolla kirjaudut tietokantaan. Jos tieto on tyhjä, ohjelma käyttää integroitua tunnistautumista eli ohjelma kirjautuu SQL Serveriin työasemasi tunnuksilla. Tällöin tosin LemonOnlinen käyttö ei ole mahdollista.

 • SQL-salasana = Edelliseen liittyvä salasana.

Tunnisteet

 • Tunniste = Ympäristön tunnistetieto. Tarvitset tietoa mm. automatisoinnin asennuksessa.

Ympäristön haltijan tiedot

 • Ympäristön haltijan yrityksen nimi, y-tunnus ja yksikkö.

Palveluiden osoitteet

Välilehdellä voit asettaa eri sovellusten palveluiden osoitteet, joita hyödynnetään Lemonsoftin tuotteissa. Esimerkiksi LemonTime, eKuitti ja muut mobiilisovellukset hakevat palveluiden osoitteet täältä, jolloin käyttäjän ei tarvitse itse tietoja lisätä mobiilisovelluksissa. Kentän lopussa on myös linkin avausmahdollisuus. Painike tulee näkyviin, kun kentässä on sisältöä.

Remote desktop -kenttään voit asettaa RDWeb-osoitteen, josta voit tulevissa versioissa ladata ympäristön RDP-kuvakkeet. Vastaavasti Webfeed-kenttä Mac-käyttäjille.

Pääkäyttäjät

Ympäristön pääkäyttäjiä voi olla useita ja lisäät nämä listalle Lisää pääkäyttäjä -toiminnolla. Kun luot uuden ympäristön, tulet automaattisesti ympäristön pääkäyttäjäksi.

Käyttäjähallinnassa ympäristön pääkäyttäjä:

 • Näkee oman ympäristönsä, siihen liitetyt yritykset sekä niiden käyttäjät

 • Pystyy muokkaamaan liitettyjen yritysten tietoja (sis. api avaimet)

 • Pystyy lisäämään, poistamaan ja muokkaamaan liitettyjen yritysten käyttäjiä

 • Pystyy liittämään ympäristöön sellaisia yrityksiä, joihin hänellä on oikeudet

 • Pystyy muokkaamaan ympäristön tietoja (sqltunnukset ja pääkäyttäjät)

Lemonsoftin työasemaversiossa ympäristön pääkäyttäjä voi käyttää seuraavia toimintoja:

 • Hallintakeskus

 • Tietokannan ja ohjelman päivitykset

 • Automatisoinnin asetukset kaikkiin ympäristön yrityksiin.

Itse määritettävät arvot

Välilehdellä käyttäjä voi määrittää avain-arvo pareja. Esimerkiksi tietohallintomme voisi asettaa kenttiin "LEMON_PACKAGE_PATH" ja poluksi päivityspaketin osoitepolun. Tätä he voisivat sitten kutsua skriptillä, joka hakee ympäristön takaa em. päivityspaketin polun ja käynnistää polusta .exe-tiedoston