Mikä muuttui?

Uusi käyttäjähallinta on teknisesti täysin erilainen kuin aiempi käyttäjähallinta. Tekninen muutos ei sinänsä näy käyttäjälle ja muutamia pieniä poikkeuksia lukuunottamatta ohjelmien käyttäminen tapahtuu kuten aiemminkin.

Aktivointi

Erillistä aktivointipalvelua ei enää ole ja ohjelmien osoittaminen käyttäjille tapahtuu suoraan käyttäjähallinnassa.

Lisenssien siirto

Vanhassa käyttäjähallinnassa oli mahdollista siirtää lisenssi toiselle käyttäjälle Lisenssien siirto -toiminnolla. Uudessa käyttäjähallinnassa lisenssin siirrosta (esimerkiksi vanhalta käyttäjältä uudelle) ei lähde laskua, jos lisenssit poistuvat toiselta käyttäjältä. Logiikka vain laskee, montako lisenssiä on yhteensä käytössä ja montako jo laskutettu.

Hallintakeskus

Hallintakeskuksesta poistui varmuuskopiointi ja tietokannan palautus sekä käyttäjien ja lisenssien hallinta.
Hallintakeskuksen puurakenteeseen ohjelma lukee ympäristöt käyttäjähallinnasta.

Käyttäjien kohdistaminen

Käyttäjä kohdistetaan henkilörekisteriin sähköpostiosoitteen avulla. Sähköposti (työ) -kentässä tulee siis olla käyttäjän toimiva sähköpostiosoite (sama jolla käyttäjä on luonut tilin käyttäjähallintaan). Henkilörekisterin Käyttäjä-rastin tarkoitus on estää sähköpostiosoitteen tyhjääminen, jos Käyttäjä-rasti on valittu käyttäjälle.

Kuvan esimerkissä yritetään tallentaa tyhjä sähköpostiosoite Käyttäjä-rastin ollessa valittuna, tässä tapauksessa tulisi lisätä käyttäjälle sähköpostiosoite tai poistaa Käyttäjä-valinta, jotta tallennus onnistuisi.

Ulkoinen käyttäjä kohdistetaan asiakasrekisterin yhteyshenkilöön sähköpostin avulla.

Tietojen kohdistaminen

Erilaiset käyttäjän taakse tallennettavat tiedot, kuten tyylitiedostot, uutiset, lokit, eKuitit ja tilat kohdistetaan nyt sähköpostilla aiemman numerotiedon sijaan.

Yritystiedot

Löysit aiemmin yritystietoja yrityslistan muokkaa-toiminnolla. Kaikki nämä tiedot ovat nyt yritystiedoissa. Yrityksen nimi tulee myös yritystiedoista, käyttäjähallinnassa voi tosin olla eri nimi (kohdistustietona on Y-tunnus+yksikkötunnus). Löydät siis yritystiedoista:

  • Y-tunnuksen yksikkötunnus

  • Yritysnumero

  • Muut asetukset

    • Tilitoimiston asiakasnumero

    • Vapaat tiedot

    • HubToken ja Tenant ID

    • Väriteemat

    • Automatisoinnin kohdistustiedot

Lemonhub

Uudessa käyttäjähallinnassa ohjelma käyttää LemonHub-tarkistuksessa yritystietoihin tallennettua y-tunnusta. Tarkista että Asetukset Yritystiedot -näytön Perustiedot-välilehdellä on Y-tunnus oikeassa muodossa (1234567-1).

Varmenteet

Varmenteet tulee jatkossakin toimittaa Lemonsoftille, joka lisää ne automatisoinnin käyttöön. Jatkossa määrittelet itse, mitä varmenteita käytät automatisoinnissa. Lisäksi yritykset tulee olla valittuna varmenteelle. Taloushallinto Pankkiyhteys Varmennelista -näytöllä:

Ostolaskujen kohdistustiedot

Automatisoinnin kohdistustiedot löydät jatkossa Asetukset Yritystiedot -näytön Muut asetukset -välilehdeltä.

Pankkitilit

Jatkossa automatisointi tarkistaa pankkitilit Asetukset Yritystiedot Pankkitilit -välilehdeltä. Eli automatisointi ei enää käytä pankkitilejä hallintakeskuksen Järjestelmän pankkitilit - kohdasta.

Automatisointi - yrityskohtainen

Automatisoinnin määritykset muuttuvat uuden käyttäjähallinnan myötä yrityskohtaisiksi ja esimerkiksi Tietokannat-välilehteä ei enää ole. Jatkossa näet Järjestelmä Palvelut Määrittelyt -toiminnossa vain ko. yritystä koskevat ajastukset (kts. myös seuraava kohta).

Pankkiaineistojen nouto poikkeaa tästä siten, että ohjelma noutaa kaikki aineistot edelleen, vaikka ajastus löytyisi vain pääyrityksestä.

Automatisointi - ympäristökohtainen

Jatkossa ympäristön pääkäyttäjä voi luoda ja muuttaa kootusti useaa yritystä koskevia palveluita (automatisointeja) Järjestelmä Pääkäyttäjä Palveluiden määrittelyt -näytöllä. Tämä toiminto kopioi luodut ajastukset jokaiseen valittuun yritykseen.

 Ympäristötasolla tehtävät palveluiden määrittelyt eivät ole näkyvillä (eikä muokattavissa) yrityksen Järjestelmä Palvelut Määrittelyt -valikossa.

Voit lukea lisää NetHelp-ohjeesta: Palvelut.

L-asema työasemaversion Suosikit-palkissa

L-aseman pikakuvake katoaa migraatiossa työasemaversion Suosikit-palkista, mutta saat lisättyä sen takaisin itse kuvan pikatoiminnolla, jossa työasemalta mapataan L-asema palvelimen yrityskohtaiseen hakemistoon.  

Projektilaskutus (OPRL)

Aiemmin ohjelma tutki onko yrityksessä käytössä projektilaskutus siten, että se katsottiin olevan käytössä jos yhdelläkin käyttäjällä oli kyseinen lisenssi. Nyt ohjelma ei voi enää tutkia toisen käyttäjän tietoja, joten projektilaskutuksen esittämistä varten on toimintokeskuksen OPRL_IN_USE -asetus. Siirtotyökalu asettaa arvoksi 1, mikäli yrityksellä oli OPRL-lisenssi käytössä.

Rajapinnat

Rajapinta tarvitsee käyttäjätietojen lisäksi API-avaimen. Tämän lisääminen on yksinkertaista: annat sen login-kutsussa ApiKey-parametrilla. Itse rajapinta toimii SessionID:n avulla kuten tähänkin saakka. Rajapintoihin liittyy kaksi muutakin muutosta, lue ne Lemonsoftin web service -rajapinnat -artikkelista

Tietokanta

Yritystiedot, tulorekisteri- ja pankkivarmenteet siirtyvät LemonCommon-tietokannasta yrityskohtaiseen tietokantaan (LemonDBx).

Käytöstä pois jäävät taulut nimetään history_ -alkuisiksi. Nämä taulut poistuvat käytöstä kokonaan tulevaisuudessa. Sähköpostiosoitekenttien pituudeksi kasvatetaan standardin mukainen maksimi eli 320 merkkiä.

Tiettyjä käytöstä poistuvia kenttiä nimetään history_ -alkuisiksi.

Käytöstä poistuneita tauluja tai kenttiä ei tyypillisesti ole tarvittu edes räätälöinneissä. Tiedot kuitenkin jäävät tietokantaan, joten mitään ei poistu pysyvästi. Jossain versiossa tiedot poistuvat, mutta tästä on sitten infoa versiojulkaisun yhteydessä, jossa näin tapahtuu.

LemonCommon-tietokantaa ei tyypillisesti ole käytetty räätälöidyissä raporteissa tai BI-ratkaisuissa.

Voit lukea lisää yritystietokantaan (LemonDBx) tulleista muutoksista hakusanalla Tietokanta.