Yleistä budjetoinnista
Edellytykset ennen budjetoinnin aloittamista
Alla kuvatut edellytykset on normaalisti tehty jo yrityksen perustamisvaiheessa Finazillan toimesta.
Tilikaudet, eli Accounting periodit, täytyy olla määritettynä myös seuraavalle vuodelle, jolle budjetoidaan
Tilikartta, eli Account Scheme, pitää olla määritelty
Tilikartan määrittelyn yhteydessä on määritelty seuraavat tilit; tilikauden voitto/tappio, rahavarat, edellisten tilikausien voitto/tappio ja osingonjako. Näitä tilejä kutsutaan täsmäytystileiksi tai erikoistileiksi (special accounts)
Budjetoinnin logiikka
Finazillan budjetoinnin logiikka perustuu siihen, että yrityksen pääbudjetit, eli tulos- ja tase- budjetit, muodostuvat lukujen syötöstä. Syöttöä voidaan tehdään pääbudjetin syöttönäkymässä sekä tämän lisäksi mahdollisilta osabudjeteilta pääbudjetille tulevien lukujen kautta.
Osabudjettivarasto
Finazillan asiantuntija tiimi on rakentanut lukuisia valmiita osabudjettipohjia, jotka ovat milloin tahansa asiakkaiden saatavilla. Osabudjettipohjista löytyy mm. henkilöstöbudjettipohja, tasapoisto- ja menojäännöspoisto, sekä useita muita.
Asiakas voi myös itse rakentaa tarvitsemiaan osabudjettipohjia valmiiden osabudjettien lisäksi, tästä lisää artikkelissa "osabudjettipohjan luominen".
Budjettien raportointi tapahtuu Raportointi –osiossa. Budjettien raportoinnista on kerrottu artikkelissa "budjettien raportointi".
Budjetilla liikkuminen ja lukujen tallentaminen
Budjetilla liikkuminen ja lukujen tallentaminen mukailee Excelin toimintoja. Käyttäjä voi liikkua soluista toiseen käyttäen nuolinäppäimiä, tabulaattoria, Enteriä tai klikkaamalla hiirellä haluttuun soluun.
Liikkumisen painikkeet kuvattuna:
Tab = oikealle
Shift + tab = vasemmalle
Enter = alas
shift + enter = ylös
Kaikki kyseiset painikkeet tallentavat myös soluun tehdyt muutokset.
Syötettyjen lukujen poistaminen
Mikäli soluun tehdyt muutokset haluaa peruuttaa onnistuu se Esc:llä niin kauan kunnes solusta on liikuttu pois, ja syöttö tallennettu. Tämän jälkeen lukujen poistaminen tapahtuu syöttämällä soluun 0. Luonnollisesti soluihin voidaan myös syöttää uusi arvo vanhan päälle, jolloin solin arvo päivittyy.
Budjetoinnin tehostamisen työkalut
Lukujen syöttötapoja on useita ja budjetoinnin tehostamiseksi käytössä on mm. laskentavakiot ja vyörytyssäännöt, sekä mahdollisuus luoda erilaisia laskentakaavoja budjetoitavan luvun laskemiseksi muiden tietojen pohjalta.
Budjetin pohjaksi voidaan myös hakea edellisen kauden toteumia tai toisen budjetin lukuja Finazillasta tai kopioida Excelistä lukuja ja liittää ne Finazillan budjetille. Lukuja voidaan kopioida myös Finazillassa budjettien välillä ctrl +c ja ctrl + v -toiminnoin sekä lukuja voi viedä Finazillan budjetista Exceliin.
Tilikauden tuloksen /tappion käsittely
Taseen budjetoinnissa Finazilla laskee automaattisesti tilikauden tulosta ja täsmäyttää sen omaan pääomaan ja rahavaroihin. Tämän vuoksi edellä mainitut tilit tulee olla määriteltynä yhtiön tilikartalla. Täsmäytystilit näkyvät budjetilla keltaisella värityksellä.
Esimerkki
Alla havainnollistettu asia esimerkin avulla. Syötetään budjettiin myyntiä ja ostoja, jonka jälkeen Finazilla laskee tilikauden tuloksen = 40 000€.
Tämän jälkeen Finazilla lisää automaattisesti tilikauden tuloksen taseen omaan pääomaan sekä rahavaroihin:
HUOM! Pitkän ajan kassavirran ennustaminen on mahdollista niin pitkälle kuin tasebudjetointia on tehty. Valmiiden osabudjettipohjien avulla voidaan helposti ennustaa mm. kesälomien, lainan nostojen ja takaisinmaksujen sekä investointien vaikutusta kassavirtaan. Tietenkin on hyvä miettiä, mikä on yhtiön ennustamisen tarve; myös pelkkä tulosbudjetti voi olla riittävä ratkaisu.
VINKKI! Monitor näkymän lisäksi yksi keino seurata budjetoitavan tuloksen, tai vaikka kassavirtaennusteen kehittymistä, on luoda raportti budjetista. Raportin voit kiinnittää jo valmiiksi Dashboardille ja tarkastella kehittymistä toisesta selainikkunasta, jossa on Dashboard –näkymä auki, samalla kun budjetoit. MUISTA vain aina päivittää päivitys-painikkeesta Dashboardin raporttia kun syötät lukuja.
VINKKI! Voit myös samalla jo tehdä raportti –widgetin viereen content –widgetin, johon voit kommentoida budjettia jo budjetointivaiheessa. Muista myös hyödyntää budjettityökalun notes –toimintoa - myös sinne voi lisätä kommentteja, joita ei välttämättä halua Dashboardille tuoda.