Usean raporttimallin käyttäminen raportilla
Finazillan raportilla yksi keskeisimmistä asioista on raporttimallin valitseminen. Raporttimalli määrittelee sen, ollaanko raportoimassa tuloslaskelmaa, tasetta, rahoituslaskelmaa, jotain tunnuslukuja vai kenties vaikka operatiivista dataa. Raporttimalleista löytyy lisää tietoa kokoelmassa raporttimallit.
Tässä artikkelissa kerromme mahdollisuudesta käyttää yhdessä raportissa kahta erillistä raporttimallia. Ominaisuus tekee raportointiin lisää joustavuutta ja ketteryyttä ja mahdollistaa tietojen yhdistelemisen vaivattomammin.
Missä tilanteissa usean raporttimallin käyttäminen on järkevää?
Usean raporttimallin käyttäminen raportilla mahdollistaa sen, että jokaista erityistapausta varten käyttäjän ei ole pakko lähteä räätälöimään uutta uniikkia raporttimallia, vaan käyttäjä voi poimia halutut kombinaatiot erillisistä raporttimalleista.
Usean raporttimallin mahdollistaminen raportilla
Mikäli raportilla halutaan käyttää useampaa raporttimallia, tulee valinta asettaa aktiiviseksi raportilla valikossa advanced settings kohdassa datasource specific report scheme.
Tämän jälkeen kullekin raportin tietolähteelle voidaan määrittää uniikki yksilöllinen raporttimallinsa. Mikäli tietolähteelle ei valita mitään raporttimallia, käytetään tietolähteessä raportin oletusraporttimallia, joka valitaan raportille settings -kohdassa.
Kuvaamme alla vielä tarkemmin tilannetta, missä raportilla on kaksi tietolähdettä ja kummallekin tietolähteelle on valittu erillinen raporttimalli.
Havainnollistava esimerkki
Ensimmäinen raportin tietolähde raportoi toteumaa kuluvalta tilikaudelta. Raporttimalliksi on valittu liikevaihto, sillä tässä raportissa halutaan vain katsoa liikevaihdon kehittymistä. Liikevaihto raporttimalli on perinteinen talousdatan raporttimalli ja se raportoi tilejä 3000-3599.
Raportille luodaan toinen tietolähde. Seuraavassa tietolähteessä raportoidaan operatiivista dataa ja nimenomaan yrityksen kolmen tehtaan myyntiä.
Aukeavassa raportissa sarakkeisiin tulee kumpikin tietolähde: toteuma, sekä operatiivinen myynti. Raportin riveistä liikevaihto muodostuu toteumasta ja perustuu kirjanpidon tileihin. Tehtaiden myynti tulee operatiivisesta datasta.
Yllä kuvattu esimerkki on vain yksi lukuisista mahdollisuuksista, mitä ominaisuus mahdollistaa. Ominaisuuden avulla voidaan yhdistellä mitä tahansa dataa samaan raporttiin; olipa kyse sitten tuloslaskelmasta, taseesta tai operatiivisesta datasta.