Finazillan sisäiset viestit, eli notifikaatiot
Marianne Koivusalo
Lauri Mäntysaari
Finazillan sisäisillä viesteillä on useita eri tarkoituksia. Viestit mahdollistavat sen, että me Finazillalta voimme viestiä asiakkaillemme muun muassa tulevista versiopäivityksistä, mahdollisista virhetilanteista tai muistuttaa muista ajankohtaisista asioista. Tämän lisäksi viesteillä on asiakastasoinen ulottuvuus, jolla asiakkuuden pääkäyttäjä voi viestiä oman Finazilla ympäristönsä asioista muille käyttäjille.
Notifikaatioiden lukeminen
Kun käyttäjä kirjautuu sisään Finazillaan, näkyy oikeassa yläkulmassa käyttäjätunnuksen oikealla puolella kellon kuvake. Mikäli käyttäjällä on lukemattomia viestejä, eli notifikaatioita, näkyy kuvakkeessa lukemattomien viestien kappalemäärä.
Klikkaamalla hiirellä kellon kuvan päällä, käyttäjälle aukeaa lista saapuneista viesteistä. Viestejä voi olla kolmenlaisia; tiedoksiantoja, varoituksia ja virheilmoituksia. Eri viestityypeissä on erilaiset symbolit niiden edessä.
Notifikaatioiden eri tyypit
Notifikaatioiden lukumäärän lisäksi ympyrän värityksellä on oma merkityksensä. Mitä "vakavammasta" viestistä on kyse, sen voimakkaampi väritys numerossa on. Jos käyttäjälle on saapunut esimerkiksi vain yksi tiedoksianto, on väritys violetti. Varoitukset ovat oranssilla värityksellä ja virheviestit punaisella. Jos viestejä on useita, on väritys vakavimman viestityypin mukaan.
Alla olevassa kuvassa käyttäjälle on saapunut kolme viestiä. Listan ylimmäinen viesti on tyypiltään tiedoksianto (information), keskimmäinen viesti on tyypiltään varoitus (warning) ja alimmainen on virheilmoitus (error). Koska viesteissä on mukana vakavinta tyyppiä oleva virheilmoitus, on ympyrän väritys punainen.
Notifikaatioiden linkit
Mikäli viesteihin liittyy jokin linkki, näkyy linkki viestin otsikon perässä. Yllä olevassa esimerkissä ylimpään viestiin liittyy linkki. Linkin saa auki otsikkoa klikkaamalla. Linkki aukeaa tällöin erilliseen ikkunaan.
Jokaisen viestin perässä on more -painike. Painikkeesta aukeaa kaikki muu lisäinformaatio, mitä viestiin liittyy.
Notifikaatioiden lähettäminen
Viestejä lähettäessä, tulee niille aina asettaa voimassaoloaika. Jos viestille on esimerkiksi asetettu voimassaoloajaksi 5 päivää, poistuu viesti vastaanottajan viestilistasta automaattisesti 5 päivän jälkeen. Lähettäjä voi siis määritellä, kauanko jokin tietty viesti näkyy Finazillassa. Näin pyritään minimoimaan turhien viestien määrää.
Notifikaatioiden kuittaaminen
Sen jälkeen kun käyttäjä on lukenut saamansa viestit, ja haluaa niiden poistuvan omasta "viestilistastaan", saadaan viestit kuitattua ilmoituksen perässä olevasta Dismiss -painikkeesta. Tämän jälkeen viesti poistuu pysyvästi listasta - vaikka sillä olisi vielä "voimassaoloaikaa". Dismiss all -painikkeella saadaan kaikki viestit poistumaan kerralla.
HUOM! Käytämme toimintoa mm. huoltokatkoista tiedottamiseen, sekä päivityksistä informoimiseen. Finazilla -viestien lisäksi lähetämme lisäksi erillisen versiotiedotteen kunkin kuun lopussa kuukauden aikana tuoduista uusista ominaisuuksista. Finazilla viestit eivät siis korvaa vanhoja hyväksi havaittuja tapoja, vaan täydentävät niitä.
On mahdollista, että lähetämme Finazilla -viestien kautta viestejä, jotka ovat vain tietylle yritykselle kohdennettuja. Näissä tapauksissa viesti(t) näkyvät vain ko. yritykselle.
VINKKI! Käyttäjän oikeuksia viesteihin, eli notifikaatioihin, voidaan rajoittaa roolien kautta (koskettaa siis vain käyttäjiä, joille on luotu jokin oma rooli).
Tilanteita, joissa käyttäjät saavat Finazilla viestejä kun heidän ympäristössään joku tekee toimenpiteitä
Joku käyttäjä käynnistää manuaalisesti datojen synkronoinnin (rajapintaa käyttävät)
Joku laskettaa saldot (rajapintaa käyttävät)
Joku integroi tositteita (drop-in metodia käyttävät)
Joku tuo operatiivista dataa sisään
Joku poistaa yrityksen budjetin/budjetteja
Käytännössä edellä kuvatut tilanteet tarkoittavat sitä, että jos käyttäjä A tekee yllä mainittuja asioita asiakkuuden yrityksessä 1, saa myös käyttäjä B näistä tiedon kirjautuessaan sisään Finazillaan yritykseen 1. Viestit koskettavat siis vain sitä yritystä, jossa toimenpiteet on tehty ja viestit näistä toimenpiteistä menevät kaikille käyttäjille, joilla on pääsy kyseiseen yritykseen. Viesteistä ei näy, että kuka käyttäjä toimenpiteet on tehnyt.
Esimerkki 1:
Asiakkuudessa on 5 yritystä. Käyttäjä A käy tekemässä jotain sellaista, josta syntyy viesti. Hän tekee tämän yrityksessä 1. Viesti näkyy hänelle vain yrityksessä 1, eikä lainkaan yrityksissä 2-5.
Käyttäjä B kirjautuu Finazillaan yritykseen 1. Hän näkee saman viestin kuin yllä mainittu käyttäjä A. Käyttäjä B menee yritykseen 3. Hänelle ei näy mitään viestejä.
Kuvaamme viestejä alla vielä tarkemmin muutaman lisäesimerkin avulla.
Esimerkki 2:
Käyttäjä käynnistää tositteiden synkronoinnin manuaalisesti. Hän saa saman tien notifikaation, joka kertoo, että integraatiota on pyydetty.
Kun ajo etenee ja pyydetyt tositteet synkronoidaan Finazillaan, saa käyttäjä notifikaatiot, jotka kertovat, mitä on synkronoitu ja onko synkronointi ollut onnistunut. Alla olevassa esimerkissä ajo on ollut onnistunut.
Viestien perässä olevasta "More" painikkeesta käyttäjä saa ajosta vielä tarkempaa tietoa, kuten esimerkiksi ajossa olleiden tositteiden kappalemäärän. Dismiss painikkeesta viestin saa poistumaan listasta ja dismiss all poistaa kaikki viestit kerralla listasta.
Esimerkki 3:
Käyttäjä käynnistää tositteiden, myyntilaskujen ja ostolaskujen synkronoinnin manuaalisesti. Hän saa saman tien notifikaation asiasta. Alla olevassa kuvassa notifikaatio on aukaistu "More" painikkeen kautta auki.
Kun ajo on mennyt onnistuneesti läpi, saa käyttäjä siitä lisää notifikaatioita. Alla esimerkki saapuneista notifikaatioista kun kaikki viestit on aukaistu auki "more" painikkeesta.
HUOM! Manuaalisen datan ajamisen jälkeen saldojen lasketus käynnistyy itsestään. Lasketus käynnistyy aina kun Finazillaan haetaan tositteita (vouchers). Käyttäjä voi myös itse laskettaa saldot, mikäli lasketus ei ole jostain syystä käynnistynyt itsestään. Aihetta on kuvattu tarkemmin artikkelissamme täällä. Myös saldojen lasketuksesta käyttäjä saa viestin, että lasketus on käynnistynyt.
Esimerkki 4:
Käyttäjä tuo sisään operatiivista dataa. Finazilla generoi tästä viestin. More -painikkeen kautta nähdään, mille datagroupille dataa on tuotu ja kuinka paljon.
Esimerkki 5:
Käyttäjä poistaa vanhan budjetin. Finazilla generoi tästä viestin. Notifikaatio kertoo, mikä yrityksen budjeteista on poistettu.