Graafisen raportin muokkaaminen
Kaikkien Finazillan graafisten raporttien muokkaaminen noudattelee hyvin samankaltaista mallia, joten tämä ohje antaa käytännön neuvoja kaikkien graafisten raporttien muokkaamiseen. Ohjeen avulla opit muokkaamaan pylväs, viiva, pylväs/viiva, piirakka ja donitsi graafeja.
Kun käyttäjä on lisännyt Dashboardille jonkin graafisen raportin, päästään seuraavaksi muokkaamaan lisättyä graafia. Alla on esimerkki yhdestä mahdollisesta graafisesta raportista, ennen kuin graafiin on tehty mitään muutoksia.
Raportin editointi
Widgetin luomisen jälkeen raporttia voidaan editoida widgetin oikean yläkulman ratas -kuvakkeen takaa.
X-Axis Key
Editoinnissa voidaan kertoa, että mikä on elementin (esimerkiksi pylväiden tai viivojen) X-akseli (X-Axis Key), eli onko esimerkiksi pylväät aseteltu vierekkäin kuukausittain. X- akselin valikosta voidaan vaihtaa valintaa. Kun valintaa vaihtaa, muuttuu raportti Dashboardilla. Näin käyttäjä näkee raportin muutokset heti, ilman että valintaa tarvitsee tallentaa.
Legend type
Legend type -valikosta voidaan vaikuttaa siihen, missä widgetissä esitetään tietolähteiden nimet (tässä esimerkissä liikevaihto kuluva, liikevaihto edellinen). Valikosta saa myös valinnan none, jolloin tietolähteiden nimiä ei esitetä lainkaan.
Bar label -settings
Näkymästä voidaan muokata graafista raporttia lisää ja valikon kautta voidaan tuoda esimerkiksi pylväille näytettäväksi niiden arvot. Valikosta voidaan valita, näytetäänkö arvot graafin päällä, keskellä, alla vai ei lainkaan. Myös lukujen väriä voidaan vaihtaa.
Advanced settings
Advanced settings -valikko näyttäytyy hieman eri tavalla, riippuen siitä, mikä graafinen visualisointitapa on valittu. Kaikissa vaihtoehdoissa valikosta voidaan valita, että esitetäänkö raportissa desimaaleja ja esitetäänkö raportti esimerkiksi tuhansissa. Muut valinnat skaalautuvat graafityypin mukaan ja niitä on kuvattu erikseen alla.
Elementtiä klikkaamalla ja sitä kautta tehtävät muutokset
Elementtiä (eli pylvästä/viivaa/piirakkaa) klikkaamalla niiden väriä voidaan vaihtaa muuksi halutuksi. Värivalikosta löytyy valmiita värivaihtoehtoja, mutta sen lisäksi kenttään voidaan syöttää mikä tahansa värikoodi käyttämällä # -merkkiä ja kyseisen värin koodia.
Dimension target kenttä mahdollistaa sen, että kyseisen elementin voi muuttaa raportoimaan tiettyä haluttua dimensionrvoa. Aihetta on kuvattu enemmän artikkelissamme täällä.
Custom name -kentässä elementti voidaan uudelleennimetä halutuksi, jolloin pylvään nimeksi saada mitä tahansa. Aiheesta lisää artikkelissamme "Uusi grafiikkakirjasto: elementin nimeäminen".
Custom URL -kenttä on käyttäjille tuttu jo entuudestaan dashboardien kautta. Kenttään voidaan asettaa osoite, johon käyttäjä päätyy kyseistä elementtiä klikatessaan. Jos siis pylväälle asetetaan jokin URL - osoite, pylvästä klikkaamalla käyttäjä päätyy kyseiseen sijaintiin.
Alla olevassa kuvassa graafin pylväiden värit on vaihdettuna. Lisäksi raporttia on muotoiltu siten, että X-Axis Key on month, jolloin eri vuosien kuukaudet esitetään vierekkäin. Legend type kohtaan on valittu vaihtoehto "right", jolloin tiedot esitetään graafin oikeassa reunassa ja bar label settings kohtaan on valittu valinta "top", jolloin numeeriset arvot esitetään pylväiden päällä.
Alkuperäisen raportin pivotointi ja muutokset graafisissa raporteissa
Grafiikkakirjastossa ei ole linkitystä pivot -ominaisuuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos käyttäjä käy pivotoimassa raporttia Finazillan reports -valikossa, ei Dashboardin raporttiwidget päivity vastaamaan pivotointia.
Mikäli raporttia pivotoidaan sen jälkeen kun siitä on luotu widget Dashboardille käyttämällä uutta grafiikkakirjastoa, tulee käyttäjän muokata dashboardin raporttiwidgettiä myös, jotta muutokset saadaan heijastumaan Dashboardille. Tyypillinen esimerkki raportin pivotoinnista olisi esimerkiksi dimensioiden esittäminen raportilla halutussa paikassa.
Jos esimerkiksi tässä artikkelissa kuvattuun raporttiin käytäisiin jälkikäteen pivotoimassa dimensiot vaikkapa sarakkeille, ei nämä muutokset heijastuisi käyttäjälle Dashboard -raportin kautta automaattisesti. Graafiselta raportilta löytyy tämän jälkeen kyllä widgetin asetuksista ko. raportin dimensiot, mutta käyttäjän pitää kertoa, miten ne esitetään graafisessa raportissa.