FAQ

Tästä löydät esein kysytyt kysymykset ja vastaukset käyttäjähallintaan liittyen. Hinnoitteluun löytyvät kysymykset ovat FAQ - hinnoittelu luvussa.

Pitääkö kaikilla käyttäjillä olla sähköpostiosoite?

Kaikilla käyttäjillä täytyy olla toimiva sähköpostiosoite. Mikäli esimerkiksi tuotannon leimauspäätettä käyttää useampi käyttäjä, niin siihen kirjaudutaan joko jonkun henkilön sähköpostilla tai tätä varten luodulla sähköpostiosoitteella.

Miten automatisointi toimii kun siinä ei ole käyttäjää?

Automatisointi on taustalla toimiva palvelu, joka vaatii yritystunnuksen tunnistautumista varten. Lue tarkemmin Käyttäjät-ohjeen kohdasta Prosessikäyttäjä.

Olen luonut ympäristön ja yritykset, mutta silti yrityslista ei niitä esitä?

Ympäristön tunnisteen täytyy olla LemonCommonin generalsettings-taulussa avaimella name='INSTANCE_ID'. Ohjelma käyttää tunnistetta sisäisesti tunnistamaan oikean ympäristön.

Mikäli yritys, johon sinulla on käyttöoikeus, näkyy yrityslistassa ilman yritysnimeä varoituksen kera, on todennäköisin syy y-tunnus. Käyttäjähallintaan perustamasi yrityksen y-tunnuksen ja osaston täytyy täsmätä yrityksen tietokannan (LemonDBx) company-taulun y-tunnukseen ja yksikkötunnukseen.

Kirjaudutaanko yhteiskoneella yhden henkilön sähköpostilla?

Kirjautumista ei tehdä sähköpostin salasanalla, salasanan saa itse määrittää. Esimerkiksi paikallista tiliä käyttämällä käyttäjän taakse tulevaan sähköpostiin tulee aktivointikoodi, joka syötetään kerran ja tämän jälkeen määritetään tulevia kirjautumisia varten salasana ohjelmaan. Sähköpostin salasana voi olla eri. Ohjelmaan ei tarvitse kirjautua uudelleen kun ohjelma (esimerkiksi leimauspääte) on käynnissä.

Onko Mac käyttäjät huomioitu?

Käyttäjähallinta on selaimella toimiva palvelu, joten Mac on huomioitu.
Lemonsoftin alustapalvelussa olevien asiakkaiden tulee vaihtaa uusi webfeed, kun siirrytään uuteen käyttäjähallintaan: https://remoteapp01.lemonsoft.eu/rdweb/feed/webfeed.aspx.
Katso myös: Mac, iOS, Android RemoteApp määritykset.

Kauanko käyttäjän tunnistautumisen voimassaolo on voimassa?

LemonOnline osaa uudistaa käyttäjän istunnon lisenssitietoja automaattisesti. Myös Lemonsoft-ohjelmassa (työasemaversio) käyttäjä pysyy tunnistautuneena, kunnes kirjautuu ohjelmasta ulos. Mikäli käynnistät jonkin Lemonsoftin erillisen sovelluksen, esim. Crystal tulosteet (LemonsoftReports.exe), niin tähän tarvitaan myös voimassaoleva tunnistus, ja jos tunnistautuminen on vanhentunut, kysyy ohjelma tunnuksia uudelleen.

Kuka toimittaa räätälöidyn exen? Voiko sovelluskehittäjät hyödyntää lemonsoftin identiteetti palvelua? Tarvitaanko jatkossa enää web-serviceä?

Räätälöinnit toimitetaan kuten tähänkin saakka. Rajapintoja tarvitaan jatkossakin. Kolmannet osapuolet eivät pysty suoraan käyttämään Lemonsoftin käyttäjähallintaa. API-avain on tarkoitettu tähän.

Toimiiko testiyrityksessä kuitenkin rajapinnat (webservice)?

 Toimii ihan kuten tähänkin saakka. 

Meneekö moniyrityslisenssi ja lisensointi jatkossakin samalla lailla?

Menee. 

Tuleeko tämä uusi käyttäjähallinta tietyssä versiossa vai voiko sen jättää pois?

Tulee version 2021.5 ja sitä uudempien versioiden myötä. 

Pystyykö sitten tunnistautumisen muuttamaan paikalliseksi? Eli jos ensin on käyttänyt esimerkiksi Office365- tai LinkedIn-tunnistautumista ja haluaa myöhemmin muuttaa sen paikalliseksi.

Pystyy ja voi käyttää rinnakkainkin useita kunhan sähköpostiosoite on sama. Palvelu vain varmentaa sähköpostiosoitteen oikeellisuuden. Esimerkiksi jos käytät Facebookkia henkilökohtaisella sähköpostilla ja Lemonsoftia yrityksen antamalla sähköpostilla, et voi käyttää Facebookkia identiteetin tarjoajana koska sähköpostit ovat eri.

Vaatiiko Outlook-integraatio jatkossa enää erillistä kirjautumista?

Jos on kirjautuneena, niin ei tarvitse. Outlook Addin käyttää samaa kirjautumista kuin Lemonsoftin työasemaversio.

Miten toimitaan jos on tarvetta kirjautua useammalla tunnuksella Lemonsoftiin? Jos esimerkiksi asiakkaalla on oma Lemonsoft, jonne kirjaudutaan oman tunnuksen sijaan yhteiskäytössä olevalla tunnuksella.

Voi kirjautua usealla tunnuksella (eli sähköpostiosoitteella) kuten tähänkin saakka.

Onko Webservice-rajapintojen ja ApiKeyn käyttöön jo olemassa ohjeistusta?

API-avaimiin liittyen löytyy ohje täältä tai hakusanalla API-avaimet:

Meillä osa yrityslistan yrityksistä on ilman y-tunnusta. Onko ongelma?

Yrityksellä on oltava y-tunnus. Yksikkötunnusta voi käyttää apuna. Esimerkiksi tilitoimisto voi käyttää omaa y-tunnusta ja erotella yritykset yksikkötunnuksella. Mikäli y-tunnuksen poistaa, ei kirjautuminen onnistu. 

Onko näillä muutoksilla vaikutusta hinnoitteluun?

 Ei ole muutosta.

 Saako Lemonilta esim. asiakkaille jaettavaa opasta tms.?

 Ohje on julkinen. 

Kun käyttäjätunnus muuttuu, niin muuttuuko salasanat? Käytetäänkö Remote-kirjauskuvaketta vielä jatkossa?

RemoteApp on edelleen käytössä, mutta ohjelmaan sisäänkirjautuminen vaihtuu ja samalla salasana. 

Jos tekee kerran vuodessa vain ohjelmistopäivityksen niin ilmeisesti tämä tulee käyttöön sitten vasta kun ohjelman päivittää seuraavan kerran?

Kyllä. 

Meillä on oma alusta Lemonsoftilta mutta osalla käyttäjistä on myös pääsy erilliseen asiakkaan Lemonsoft ympäristöön. Nyt perustamme asiakkaan kantaan käyttäjän ja pyydämme Lemonsoftia yhdistämään sen meidän kannan käyttäjään (sidonta), muuttuuko tässä käytäntö?

Tämän voi tehdä jatkossa itse. Tietokannan sidontaa ei enää ole, henkilön sähköposti tekee kohdistuksen. 

Miten jatkossa käyttäytyy tilitoimiston tunnukset, jotka on liitetty myös asiakkaan omiin kantoihin?

Ei muutosta eli kirjanpitäjä kirjautuu omilla tunnuksillaan myös asiakkaan ohjelmaan.

Missä voin muuttaa käyttäjähallinnassa näkyviä omia tietojani?

Käyttäjähallinnan Omat tiedot -valikosta. Vain käyttäjä itse voi muuttaa omia tietojaan (nimi ja puhelinnumero). Tiedot päivittyvät jokaiseen yritykseen, jossa olet käyttäjänä.

Sähköpostiosoitetta et voi käyttäjähallinnassa vaihtaa (ohjelman käyttämä avaintieto). Mikäli tulee tarve vaihtaa käyttäjätunnusta (sähköpostiosoitetta), tulisi perustaa uusi tili käyttäjähallintaan uudella sähköpostiosoitteella. Lisäksi pääkäyttäjän tulee poistaa vanha käyttäjä yrityksestä ja aktivoida uudelle käyttäjälle lisenssit (tai kopioida lisenssit vanhalta käyttäjältä). Myös Lemonsoftin henkilörekisteriin tulee muuttaa käyttäjälle uusi sähköpostiosoite (Sähköposti työ -kenttä).

Mistä näen mitä lisenssejä minulle on aktivoitu?

Käyttäjähallinnan Omat tiedot -valikosta näet lisenssilistauksen. Lisäksi yrityksen ja ympäristön pääkäyttäjät voivat ladata listauksen valitun ympäristön yrityksistä ja tarvittaessa myös sen käyttäjistä lisenssitietoineen CSV-tiedostoon (etusivun sinisestä ja punaisesta … kuvakkeista).

Unohdin salasanani! Entä miten vaihdan käyttäjätunnukseni salasanaa?

Mikäli haluat vaihtaa tai olet unohtanut käyttäjätunnuksesi salasanan, voit luoda uuden salasanan kirjautumisen yhteydessä Unohditko salasanasi? -linkistä. Linkki avaa kuvan mukaisen Käyttäjätiedot-sivun, johon lisäät sähköpostiosoitteesi ja valitset Lähetä vahvistuskoodi. Toiminto lähettää sähköpostiosoitteesi vahvistuskoodin, jonka kopioit aukeavaan Vahvista koodi -kenttään ja tämän jälkeen pääset Jatka-toiminnolla syöttämään uuden salasanan.

Kuva: Unohditko salasanasi? -linkistä voit luoda sekä vaihtaa käyttäjätunnuksellesi salasanan.