Käyttäjät

Valitsemalla yrityksen näet oikealla yrityksen käyttäjät eli jotka kuuluvat kyseiseen ympäristöön liitettyyn yritykseen. Käyttäjät näkyvät vain ympäristön ja yrityksen pääkäyttäjille.

Käyttäjän valitsemalla pääset muokkaamaan mm. käyttäjän lisenssejä valitun ympäristön yritykseen. Myös käyttäjän poistaminen yrityksestä hoituu käyttäjän muokkauksen kautta. Käyttäjät-listaa voit suodattaa käyttäjän nimen tai sähköpostiosoitteen avulla, jolloin löydät nopeammin haluamasi käyttäjän.

image-20240625-143055.png
Kuva: Kuvassa oikealla Testiyritys Oy:n käyttäjät. Käyttäjät-listalla näet käyttäjän nimen ja -tunnuksen lisäksi käyttäjälle aktivoidun paketin sekä mahd. puhelinnumeron.

Käyttäjähallinnassa voi olla useita erityyppisiä käyttäjiä, jotka määrittävät, mitä he pystyvät tekemään ja näkemään ja mitä ominaisuuksia käyttäjähallinnassa on heillä käytössä. Käyttäjät-listan nimen edessä oleva ikoni kertoo myös käyttäjän käyttäjätyypin. Yrityksen pääkäyttäjällä on yllä olevan kuvan mukainen kruunu ja kuvassa esim. jari.johtajan kuvake kuvaa normaalia käyttäjää.

Käyttäjätyypit on kuvattu seuraavassa (otsikkoa klikkaamalla saat avattua/suljettua ohjeen).

Normaali käyttäjä

Tarkoittaa ihan peruskäyttäjää, joita suurin osa käyttäjistä on. Normaalit käyttäjät voivat myös kirjautua tilin luonnin jälkeen käyttäjähallintaan, mutta he näkevät käytännössä vain omat lisenssitiedot, joihin heillä on käyttöoikeudet (ylävalikon Omat tiedot-valikosta). Käytännössä normaali käyttäjä vain luo tilin käyttäjähallintaan, jolla hän sitten jatkossa kirjautuu Lemonsoftiin. Käyttäjähallintaa normaali käyttäjä ei periaatteessa tilin luonnin jälkeen tarvitse, vaan kaikki käyttäjähallinnan toiminnot hoituvat tilin luonnin jälkeen pääkäyttäjien toimesta.

Normaali käyttäjä -valinnan määrität yrityksen Käyttäjät-listalta eli käyttäjän muokkauksessa valitsemalla Yhteenveto-välilehden Käyttäjätyyppi-valikosta Normaali käyttäjä.

Kuva: Normaali käyttäjän kuvake etusivun Käyttäjät-listalla.

Yrityksen pääkäyttäjä

Yrityksen pääkäyttäjä voi lisätä yritykseen käyttäjiä, poistaa käyttäjiä yrityksestä ja hallinnoida käyttäjien lisenssejä. Yrityksen pääkäyttäjiä voi olla useita. Yrityksen pääkäyttäjä voi myös perustaa uusia yrityksiä, mutta vain ympäristön pääkäyttäjä voi liittää yrityksiä ympäristöön, jolloin yritykseen voi vasta lisätä käyttäjät ja aktivoida heille lisenssit.

Yrityksen pääkäyttäjä:

 • Pystyy näkemään oman yrityksensä sekä ympäristön perustiedot, johon se on liitetty

 • Pystyy muokkaamaan yrityksen tietoja (poislukien tietokannan nimi)

 • Pystyy poistamaan yrityksen ympäristöstä, johon se on liitettynä

 • Pystyy lisäämään ja poistamaan käyttäjiä

Yrityksen pääkäyttäjän määrität yrityksen Käyttäjät-listalta eli käyttäjän muokkauksessa valitsemalla Yhteenveto-välilehden Käyttäjätyyppi-valikosta Pääkäyttäjä.

Ympäristön pääkäyttäjä

Ympäristön pääkäyttäjä voi perustaa, poistaa ja hallinnoida yrityksiä sekä kaikkia ympäristön käyttäjiä ja lisenssejä. Ympäristön pääkäyttäjiä voi olla useita.

Ympäristön pääkäyttäjän määrität kyseisen ympäristön Pääkäyttäjät-välilehdellä Lisää pääkäyttäjä -toiminnolla. Poista-toiminnolla poistat pääkäyttäjän kyseisestä ympäristöstä (ympäristön ainoaa pääkäyttäjää et voi poistaa). Kun luot uuden ympäristön, tulet automaattisesti kyseisen ympäristön pääkäyttäjäksi.

Käyttäjähallinnassa ympäristön pääkäyttäjä:

 • Näkee oman ympäristönsä, siihen liitetyt yritykset sekä niiden käyttäjät

 • Pystyy muokkaamaan liitettyjen yritysten tietoja (sis. api avaimet)

 • Pystyy lisäämään, poistamaan ja muokkaamaan liitettyjen yritysten käyttäjiä

 • Pystyy liittämään ympäristöön sellaisia yrityksiä, joihin hänellä on oikeudet

 • Pystyy muokkaamaan ympäristön tietoja (sqltunnukset ja pääkäyttäjät)

Lemonsoftin työasemaversiossa ympäristön pääkäyttäjä voi käyttää seuraavia toimintoja:

 • Hallintakeskus

 • Tietokannan ja ohjelman päivitykset

 • Automatisoinnin asetukset kaikkiin ympäristön yrityksiin.

Ulkoinen käyttäjä

Ulkoiset käyttäjät ovat rajoitettuja LemonOnline-käyttäjiä, joille aktivoit vain ulkoisille käyttäjille tarkoitettuja lisenssejä. Näitä ovat OCO (Omatilaus), OSUP (Omahankinta) ja OPV (Projektinäkymä). Ulkoinen käytäjä ei tarvitse ONLINE-lisenssiä.

Huomaa! Ulkoisen käyttäjän tulee myös perustaa tili käyttäjähallintaan. Lisäksi asiakasrekisterissä tulee olla perustettuna asiakas/toimittaja, jolle on luotu ulkoinen käyttäjä yhteyshenkilöksi ja jonka sähköpostiosoite on sama, jolla ulkoinen käyttäjä loi tilin käyttäjähallintaan. Ulkoista käyttäjää ei tarvitse perustaa henkilörekisteriin käyttäjäksi.

Ulkoisen käyttäjän määrität käyttäjähallinnassa käyttäjän muokkauksessa Yhteenveto-välilehden Käyttäjätyyppi-valikosta. Lue tarkemmin Käyttäjähallinnan käyttö -ohjeen kohdasta Ulkoinen käyttäjä.

Rajapinnan käyttäjä

SOAP- ja REST-rajapintojen käyttäminen vaatii käyttäjän tunnistamisen. Luo rajapintoja varten paikallinen tili ja anna käyttäjälle tarvittavat oikeudet. Rajapintojen käyttäminen edellyttää IWS_LOG (Webservice-rajapinnat) -lisenssiä ja mahdollisia muitakin käyttöoikeuksia integraatiotarpeesta riippuen. Käyttäjätiedon lisäksi rajapinta tarvitsee API-avaimen. Lue tarkemmin Api-avaimet -ohjeesta.