/
Tuotannon käyttöönotto

Tuotannon käyttöönotto

Nimike

Nimikkeet jakautuvat valmistettaviin tuotteisiin (päätuote tai puolivalmiste) ja valmistukseen käytettäviin tuotteisiin, eli raaka-aineet ja komponentit.

Perusvaihtoehtoina on suositeltavaa käyttää valmistettavalle tuotteelle Myytävä tuote- ja Ostettava tuote-valintoja. Jälkimmäinen nostaa nimikkeen tarpeen tarkasteltavaksi Ostotyökalu-ohjelmaan, jolla voidaan selvittää tuotantotarve.

Tuotteen tunnisteet

Tuotekoodi on tuotteen yksilöllinen tuotekoodi, joka voi olla selittävä tyyliin ‘Auto525i’ tai kryptinenkin ‘NI28ZXQ’, kun nimikkeelle voi antaa nimen, lisänimen ja vielä hakutunnuksen. EAN-koodeja voi olla useita.

Lue lisää: Muuta tuotekoodi.

Nimikkeen ominaisuudet

Tuote eli valmistettava nimike ja sen osat vaatii nimikerekisteriin nimikkeille tarvittavat ominaisuudet:

  • Valmistettavalle päätuotteelle 1. Valmistus- ja puolivalmisteelle 2. Valmistus, puolivalmiste -ominaisuus. Päätuote yleensä lisätään myyntitilaukselle, puolivalmiste on tyypillisesti päätuotteen rakenteessa, tai niitä myydään varaosana myyntitilauksella. Molemmat ominaisuudet eivät saa olla valittuna yhtä aikaa.

  • Jos haluat, että ohjelma ehdottaa puolivalmisteen tuotantoon lisäämistä päätason lisäämisen yhteydessä, lisää puolivalmisteelle 9. Puolivalmisteet tuotantoon -ominaisuus.

Tuoterakenteen muokattavuus myyntitilausriviltä:

  • Ominaisuudella 13. Kiinnitetty tuoterakenne, ohjelma hakee tuotteelle työnumeron, kun lisäät tuotteen tarjoukselle tai tilaukselle (eli kiinnittää rakenteen tilausriville).

Kriteerinä ja ryhmittelijänä, helpottaa myös hakutoiminnoissa:

  • 3. Raaka-aine, 4. Osto-osa, 12. Alihankinta

Lue lisää: Nimikkeen perustiedot.

Yksikkömuunnos

Tuotannolliselle yritykselle on tyypillistä ostaa materiaaleja eri yksikössä, kuin niitä käytetään tuotannossa. Tämä ratkaistaan nimikkeen yksikkömuunnoksella. Esimerkiksi ostetaan metallilevyä tonneittain, mutta käytetään neliöittäin. Yksikkömuunnoksella ilmoitetaan, kuinka monta neliötä yksi tonni tai kilo on. Samankaltaisen muunnoksen kaipaa esim. kun sementtiä ostetaan säkeittäin, mutta käytetään kiloittain.

Lue lisää: Yksiköt-välilehti.

Ryhmittelyt

Tuoteryhmät auttavat hakemaan ja valitsemaan samankaltaisia nimikkeitä: Raaka-aineet, Metallit, jne.

Lue lisää: Hierarkiset ryhmät.

Toimittaja

Toimittajia voi olla useita ja ensimmäistä käytetään Ostotyökalu-ohjelmassa oletustoimittajana. Nimikettä voidaan ostaa toimittajan koodilla ja varastoon nimike tulee asiakkaan koodilla.

Lue lisää: Toimittajat-välilehti.

Varastopaikat

Nimikkeellä voi olla useita varastopaikkoja. Nimikkeitä luodessa ja kopioitaessa on syytä huomata että uudelle nimikkeelle tulee oletuksena käyttöön kaikki varastopaikat..

Lue lisää: Varastopaikat-välilehti.

Tuoterakenne eli resepti kertoo:

  • käytettävät materiaalit, komponentit ja puolivalmisteet

  • työvaiheet ja niihin käytettävät koneet (resurssit)

Rakenne selviää parhaiten konkreettisen esimerkin avulla, ja miettien tarvittavat raportointitarpeet samalla. Usein halutaan kuvata tuotteen resepti täydellisellä tarkkuudella joka taas johtaa pahimmillaan liian tiheisiin valmistuskirjauksiin ja tätä ei pystytä sitten toteuttamaan käytännössä. Toinen ääri-ilmiö on, kun halutaan vain kirjata tuote valmiiksi - tästä on vaikea saada aikaan mitään tuotannon tehokkuutta tms. mittaavaa analysointidataa.

Tuotekonfigurointi

Tuotekonfigurointi on perusnimikkeen ominaisuuksien ja rakenteen muokkaamista tilauskohtaisesti.

Tuotekonfigurointiin Lemonsoftissa on kaksi ominaisuutta:

  • Kiinnitetty tuoterakenne, jolla myyntitilausriviin sidottua tuoterakennetta voidaan muokata kajoamatta vakiotuoterakenteeseen. Kiinnitetty tuoterakenne määritellään nimikkeen ominaisuudella 13. Nimikettä voidaan käsitellä muuten normaalisti, mutta ominaisuus antaa mahdollisuuden muokata tuoterakennetta myyntitilausrivin kautta.

  • Tuotekonfiguraattori, jolla voidaan myyntitilanteessa määritellä tuotteen rakenteen osia ja ominaisuuksia.

Lue lisää: Kiinnitetty tuoterakenne, Tuotekonfiguraattori.

Koneet eli resurssit

Valmistaminen vaatii resurssit tarvittavien työvaiheiden tekemisiin. Kone voi olla fyysinen laite tai työpiste/solu, jossa valmistamisen suorittaa työntekijät.

Koneen tärkeimpiä ominaisuuksia kapasiteetin lisäksi on hinta, johon voidaan sisällyttää pääoma-, käyttö- ja käyttökustannukset asiakkaan politiikan mukaisesti.

Koneelle annetaan kapasiteetti kellonaikoina viikonpäiville. Selvintä on käyttää yrityksen tuotannon työaikoja.

Koneet voidaan ryhmitellä fyysisesti koneryhmiksi, joille voidaan laskea kapasiteetti ryhmään kuuluvien koneiden summana. Koneryhmää voidaan näin kuormittaa tuotannonsuunnittelussa ja tuotannossa valita sitten käytettävä kone. Koneiden kapasiteettinäyttö osaa näyttää sekä koko ryhmän että yksittäisen koneen kapasiteetin.

Koneet voidaan ryhmitellä myös loogisesti ja näitä ryhmiä voi käyttää ryhmittelyyn, suodattamiseen ja kriteeriksi raporteille.

Yksittäisiä, nimettyjä henkilöitä on syytä välttää resursseina. Henkilön poistuessa/vaihtuessa konekantakin pitää muuttaa. Jos resurssina on henkilö voidaan käyttää yleisnimitystä, esim. Pakkaaja. Tämäkin voidaan kuvata käyttämällä nimettyä resurssia, esim. Pakkaussolu.

Lue lisää: Koneet.

Työvaiheet

Työvaiheet koneille kohdistettuna ja käytettävät materiaalit määriteltynä muodostaa reseptin eli ohjeen tuotannonohjaukselle tuotteen valmistamiseksi.

Työvaiheet pääsääntöisesti tuottavat myös seurannan yksikön johon valmistusleimaukset kohdistuvat: käytetty työaika ja materiaali. Työvaiheet luodaan vapaamuotoisesti, mutta niille on syytä antaa kuvaavat nimet ja työvaiheiden määrä kohtuullisena.

Työvaiheelle ilmoitetaan kapasiteetti eli määrä, jonka ko. koneella saadaan valmistettua annettuna aikana. Käytettäviä yksiköitä voi hallita valintalistoilla Tuotantoyksiköt-kohdassa. Olemassa olevat yksiköt antavat loogisen mallin uusien yksiköiden luomiseen.

Asetusaika kertoo kuinka paljon aikaa on käytettävä koko erää kohti ennen kuin erän valmistaminen voi alkaa. Asettumisaika taas kertoo kuinka kauan aikaa menee koko erän valmistumisen jälkeen. Asetus- ja Asettumisaika tulee siis vain kerran työvaihetta tehtäessä.

Limitys kertoo kuinka pian seuraava vaihe voi alkaa: 100% vaatii koko vaiheen valmistumisen ennen seuraavan vaiheen alkua ja 0% taas antaa aloittaa seuraavan vaiheen heti.

Alihankkija kertomalla saadaan Lemonsoft käynnistämään alihankintaprosessin; tähän merkitään aina ainakin joku alihankkija jos alihankinta-prosessia halutaan käyttää. Todellinen alihankkija on sitten valittavissa merkinnästä huolimatta.

Työvaiheellekin voidaan merkitä yksikkökustannus Kustannus-sarakkeelle.

Standardiksi merkitään käytettävä Laatupöytäkirja, jos se halutaan täytettäväksi vaiheen valmistamisen yhteydessä.

Lue lisää: Työvaiheet, Alihankkija työvaiheilla (alihankinta).

Tarvittava taustadata

Nimikkeitä, materiaaleja ja tuotteita varten tarvitaan varastopaikat ja mahdollisesti hyllypaikat.

Asiakastiedot eli varsinaiset asiakkaat, toimittajat ja alihankkijat yhteyshenkilöineen.

Toimitusta ja laskutusta varten toimitus- ja maksuehdot.

Myyntiä varten hinnastot ja/tai hinnoitteluperusteet.

Käyttöönoton pohjaksi tehdään useimmiten inventaari.

Käyttöönotto

Käyttöönotto lähtee usein liikkeelle olemassa olevan järjestelmän korvaamisesta. Järjestelmä voi olla toiminnanohjausjärjestelmä tai vaikkapa nippu Excel-taulukkoja.

Käytön aikana yhä pienemmät yritykset saavat suurilta päämiehiltä toimeksiantoja - myyntitilauksia sähköisesti. Rahdinkuljetus järjestetään Unifaun tms. järjestelmän kautta.

Datan tuonti onnistuu lähtötilanteessa .CSV-tiedostomuodolla. Tiedon tuonti -mallit löytyvät täältä.

Related content

Nimikerekisterin välilehdet | Nimikerekisteri
Nimikerekisterin välilehdet | Nimikerekisteri
More like this
FAQ - hinnoittelu
FAQ - hinnoittelu
More like this
Perustiedot-välilehti | Työaikaseuranta
Perustiedot-välilehti | Työaikaseuranta
More like this
Edut liiketoiminnallisesti | Tuotanto
Edut liiketoiminnallisesti | Tuotanto
More like this
Yläosan rivit, eli työt | Uusi tuotantotyö - näyttö
Yläosan rivit, eli työt | Uusi tuotantotyö - näyttö
More like this
Tuotantotilanne
Tuotantotilanne
More like this