Resursointi | Projektityöt | Poistuva Töiden resursointi
Voit resursoida projektitöitä henkilöille Töiden resursointi -näytöllä joko raahaamalla projektityön Työt-listalta henkilön kalenteriin (Vaihtoehto 1) tai valitsemalla projektivaiheen rivin + toiminnosta (Vaihtoehto 2).
Ohjelma lisää projektitöille resursoidut henkilöt automaattisesti myös projektin projektiryhmän jäseniksi. Huomaa, että projektitöitä resursoitaessa tulee resursoida projektivaiherivit, ei projektiriviä. Laajenna/avaa siis aina ensin Työt-listalla kyseinen projekti > kuvakkeesta, jotta saat projektivaiheet näkyviin ja resursoi haluamasi projektivaihe.
Mikäli asetat projektin Odottaa-tilaan, ohjelma tutkii, onko projektin vaiheilla resurssivarauksia Töiden resursointi -ohjelmassa ja varmistaa, haluatko vapauttaa tämän projektin vaiheiden resurssivaraukset.
Projektivaiheen resurssoinnissa ohjelma hakee tietoja seuraavasti - tässä järjestyksessä, mistä tieto ensin löytyy:
Haetaan resursoinnille aloitusaika:
Jos käyttäjällä on jo olemassa muita töitä päivälle, niin haetaan viimeisen työn lopetusaika.
Jos ei löydy edellistä työtä, niin resursointi päivätään työvuoron alusta.
Resursoinnille lopetusaika on työvuoron loppu (tai aikaisemmin, jos työn vaatima tuntimäärä tulee täyteen).
Jos resursoinnissa maalaat hiirellä useamman päivän, niin edellisiä vaiheita ’loopataan’ päivä kerrallaan, niin kauan, että joko a) työn vaatima tuntimäärä on täytetty tai b) viimeinen maalattu päivämäärä on käsitelty.
Projektivaiheen resurssoinnissa ohjelma hakee käyttäjän työvuorotietoja seuraavassa järjestyksessä, mistä tieto ensin löytyy:
Projektivaiheelta.
Oletustyövuoro projektivaiheelle.
Henkilörekisterin työvuoro.
Käyttäjän työvuoro (viimeksi käytetty).
Jos yllä olevista ei löydy, niin päivän pituudeksi määritetään 8 h (klo 8.00 - 16.00).
Vaihtoehto 1
Kun raahaat projektityön henkilön kalenteriin, ohjelma lisää Työt-listan projektivaiheelle resursoidun henkilön ja lisäksi asettaa Henkilöt-listaan henkilölle myös tuntikuormaa projektivaiheen budjetoidun määrän verran.
Esimerkki: Kuvan koulutusprojektilla on kolme vaihetta, josta resursoidaan Suunnittelu-vaihe Erkille. Klikataan hiirellä vaihe aktiiviseksi ja raahataan tämä hiirellä halutun ajankohdan ja henkilön kohdalle, jossa hiiri vapautetaan.
Työt-listalla näet, että Suunnittelu-vaiheella on sinisessä palkissa 30/30, jonka ensimmäinen numero tarkoittaa, että vaiheesta on resursoimatta vielä 30 tuntia ja jälkimmäinen, että vaihe on budjetoitu 30 tunnin mittaiseksi (eli vaiheelle on syötetty Palkka-kululajin Määrä-kenttään 30 h).
Henkilöt-listalla näet myös Erkin kohdalla 0/168 per kuukausi, jossa ensimmäinen numero tarkoittaa, että Erkillä ei ole ko. kuukaudelle resursoituja tunteja lainkaan. Jälkimmäinen numero tarkoittaa henkilön kuukausittaista kapasiteettia, joka on Erkin työvuorolla 8 tuntia.
Seuraavassa kuvassa näet tilanteen, jossa Suunnittelu-vaihe on resursoitu Erkille. Kuten huomaat, resursointi päivitti tietoja näytön useampaan kohtaan:
Projektin riville päivittyi resursointiaste 0% -> 33%, joka siis vertaa projektivaiheille resursoitujen henkilöiden työkuormaa verrattuna projektivaiheille budjetoitua kokonaistuntitarvetta.
Harmaaseen palkkiin muuttui 30/30 -> 0/30 eli Erkin 30 tuntinen kuorma vaikutti ensimmäiseen tuntimäärään vähentävästi.
Vaiheen alapuolelle päivittyi resursoitu henkilö. Vihreä solu tarkoittaa, että henkilölle on lisätty nyt tuntikuormaa. Tuntikuorman määrän näet henkilön riviltä eli tässä tapauksessa 30 h (sininen pyöreä kuvake)
Lisäksi Henkilöt-listalla Erkin siniseen palkkiin päivittyi 30/168 h eli tässä tapauksessa Erkillä olisi vielä (168-30) 138 tuntia resursoitavissa.
Vaihtoehto 2
Lisää ensin työlle projektiresurssi valitsemalla Työt-listalla vaiheen rivillä olevan + toiminnon ja valitsemalla Lisää resurssi työlle -dialogista haluamasi resurssi (Lisää rivi -toiminnolla). Huomaa, että ohjelma listaa vain ne henkilöt, joilla on henkilörekisterissä henkilörooli 9. Projektipäällikkö ja/tai 10. Projektiresurssi.
Voit myös lisätä resurssitarpeen, jossa voit kertoa paljonko henkilölle kohdistetaan kuormaa (kuvassa esim. Erkillä 40 tuntia) sekä projektivaiheen aikataulun, jossa voit muokata työlle tulevaa aikaa (oletuksena ohjelma ehdottaa vaiheelle asetettua aikataulua).
Kuormita lomat -valinnalla voit resursoida henkilölle töitä, vaikka henkilön kapasiteetti on nolla. Kuvan esimerkissä Erkillä ei ole heinäkuussa kapasiteettia (loma eli hyväksytty HR-tapahtuma), mutta valinnalla ohjelma resursoisi Erkille töitä 40 h (jolloin kapasiteetti näyttäisi Erkillä heinäkuussa 40 / 0 h).
Lisäksi toimintokeskuksen OLD_RESOURCE_HR-asetuksen arvolla 1 voit vaikuttaa siihen, että ohjelma ei huomioi HR-tapahtumia kapasiteetin laskennassa (oletuksena huomioi, arvo 0).
Molemmissa vaihtoehdoissa ohjelma muuttaa henkilön rivin ja valitun ajanjakson kohdalle solun vihreäksi tuntikuorman merkiksi. Ohjelma päivittää tuntikuorman myös Henkilöt-listalle henkilön nimen kohdalle sekä vaiheen riville siniseen pyöreään kuvakkeeseen.