Koneet | Tuotanto
Tuotantokoneet toimivat kuormituslaskennassa ja työn ohjauksessa. Voit perustaa koneet vapaasti haluamasi hierarkian mukaisesti.
Koneet-näyttöön pääset Ohjelma-listan Koneet-toiminnolla, joka vaatii OTU Tuotannonohjaus -lisenssin ja näytössä voit lisätä ja muokata koneita ja niiden tietoja.
Ohjeen kirjoitushetkellä:
-Koneen Optimointitiedoston asetukset -näyttöä ei vielä ole LemonOnlinessa
-Tuotantokonelista-tuloste ei vielä ole LemonOnlinessa
-Tuotannon asetukset -näyttö ei vielä ole LemonOnlinessa
-Koneen materiaalit -välilehti ei vielä ole LemonOnlinessa
Lue lisää yllä olevista Lemonsoft-ohjeesta hakusanalla Koneet.
Koneet-näytöllä voit lisätä uusia koneita
Koneet-näytöllä ohjelma olemassa olevat koneet ja voit muuttaa koneen perustietoja.
Konetiedot-näytöllä voit muuttaa koneen kaikkia muutoskelpoisia tietoja.
Lisää koneet koneryhmiin jos ryhmittelystä on jotain hyötyä. Koneiden ryhmittely kannatta, jos esimerkiksi koneita on paljon, jos koneita on eri toimipisteitä tai ne toimivat soluina, tai konekohtaisina ryhminä.
Perusta koneet Uusi–toiminnoilla. Anna Konetunnus- ja Kuvaus-tekstit. Valitse koneen Laskentatapa-arvo, jonka perusteella ohjelma laskee koneen kapasiteetin.
Mieti koneiden hierarkia kuormituksen ja työnohjauksen kannalta. Jos haluat seurata koko tehdasta, aloita perustamalla kone, joka tarkoittaa koko tehdasta. Jaa tehdas sitten halleihin tai tuotantolinjoihin. Ja edelleen voit jakaa soluihin ja lopuksi syötät sitten varsinaiset koneet.
Vinkki!
-Nimeä koneet niin, että Konetunnus on mahdollisimman lyhyt lyhenne koneen Kuvaus-tiedosta, näin löydät koneen helpommin eri valintalistoissa.
-Mikäli teet isäkone-hierarkian, kirjoita isäkoneiden Konetunnus ja Kuvaus-tekstit esimerkiksi isoilla kirjaimilla (tai alkamaan jollain tietyllä kirjainyhdistelmällä), niin erotat koneryhmän ja koneen helpommin eri valintalistoissa.
-Jos valitset koneryhmälle Laskentatapa-arvoksi Lapsikoneilta, niin ohjelma osaa summata lapsikoneiden kapasiteetit ja kuormat esimerkiksi Kuormitus Graafisesti-näytössä.
-Koneen Tuntihinta-arvoa käytetään tuotteiden omakustannuslaskennassa. Yksinkertaisinta on asettaa koneen hinta niin, että se sisältää koneen lisäksi koneen käyttäjän eli henkilön kustannukset. Toinen, mutta hieman työllistävämpi tapa on jättää henkilökustannuksen pois koneen tuntihinnasta ja lisätä henkilökustannuksen työvaiheelle (sehän täytyy sitten lisätä kaikille rakenteille, jossa konetta käytetään). Näin tuotteen valmistuskustannuksesta tulee tarkempi. Lue lisää henkilökustannuksesta hakusanalla Koneen tuntihinta.
Huomaa!
Jos käytät koneen Laskentatapa-arvona Työvuorosuunnittelu-arvoa, ohjelma hakee kapasiteetin ainoastaan työvuorosuunnittelusta, eikä huomioi Koneet-näytön Kiinteä kapasiteetti -välilehden viikonpäiväkapasiteetteja. Lisätietoa työvuorosuunnittelun käytöstä kuormituksessa löydät hakusanalla Työvuorosuunnittelu.
Yläosan, eli Konetiedot kentät:
Kenttä | Selite |
Konetunnus | Lyhennetty konetunnus. Konetunnuksessa kannattaa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita, siinä ei saa olla pilkkua (,) eikä väliviivaa (-), eikä kannata käyttää mitään erikoismerkkejä. |
Kuvaus | Tuotantokoneen kuvaus |
LTA | Liiketoiminta-alue. Lue ominaisuudesta Lemonsoft-ohjeesta hakusanalla LTA dimensio (Tuotanto). |
Passiivinen | Käytöstä poistettu kone. Ohjelma ei näytä passiivista konetta näytöissä, eikä passiivista konetta voi valita työvaiheelle (mutta se voi silti olla työvaiheella). Tutustu myös koneen tai materiaalin vaihtamiseen rakenteelle massana Lemonsoft-ohjeessa hakusanalla Tuotehallinta. |
Pakota ylikuormitus | Sallii koneen ylikuormittamisen. Käytetään yleensä esimerkiksi alihankintatyövaiheelle valituille koneille. Koska niiden kapasiteettia ei haluta seurata, eikä rajoittaa. Lue lisää Lemonsoft-ohjeesta hakusanalla Pakota ylikuormitus.
Jos et halua ajoittaa alihankintavaihetta määräperusteisesti, niin voit käyttää kapasiteettiyksikkönä esimerkiksi h-kapasiteetti yksikköä, jolloin ohjelma ei kerro vaiheeseen varattavaa aikaa tuotannon määrällä. Ja jos samalla lisäät vaiheelle Asettumisaika(vrk)-arvoksi 3, niin ohjelma varaa alihankintavaiheelle aina 3 vuorokautta alihankintaan lähtevästä määrästä välittämättä. |
Koneryhmä | Lisää työvaiheen vaihtokelpoiset koneet samaan koneryhmään. |
Tuntihinta | Koneen tuntihinta. |
Lask. kapasiteetti | Koneen tuntikohtainen laskennallinen kapasiteetti. (Käytössä räätälöinneillä). |
Isäkonetunnus | Samaan kokonaisuuteen liittyvät koneet voit ryhmitellä isäkonetunnuksen avulla. Isäkoneilla muodostuu myös konehierarkia. Normaalisti isäkoneilla on Laskentatapa-arvona Lapsikoneilta, että ohjelma osaa summata lapsikoneiden kuormat esimerkiksi Kuormitus Graafisesti-näytössä. |
Laskentatapa | Vaihtoehtoina Kiinteä kapasiteetti, Työvuorosuunnittelu tai Lapsikoneilta. Kiinteällä kapasiteetti -valinnalla ohjelma hakee koneen kapasiteetin Kiinteä kapasiteetti -välilehdeltä. Työvuorosuunnittelu-valinnalla ohjelma laskee kapasiteetin työvuorosuunnittelusta. Lapsikoneilta-valinnalla ohjelma summaa lapsikoneiden kapasiteetin ja kuorman lapsikoneilta. |
Nopeustyyppi | Nopeustyypillä määritetään koneen nopeustyyppi. |
Kapasiteettikerroin | Kapasiteettikertoimella pystyt määritellä kapasiteetille kertoimen, jonka mukaan kuormitus tuotantoon lasketaan. Lue lisää Lemonsoft-ohjeesta hakusanalla Koneen nopeustyyppi ja kapasiteettikerroin. |
Aseta käytöstä poistuneelle koneelle Passiivinen-valinta, valinnalla ohjelma piilottaan koneen esimerkiksi työvaiheelle valittavista koneista. Koneen asettaminen passiiviseksi on parempi kuin koneen poistaminen, koska poistamalla koneen, menetät koneen historian.
Huomaa! Ohjelma ei anna lisätä koneelle Passiivinen-valintaa ennekö poistat koneelta kapasiteetin.
Kiinteä kapasiteetti (Kapasiteetti ja poikkeamat)
Koneet ovat yleensä aina tehdashallissa, eli ”aina käytettävissä”, koneen käyttäjät ovat niitä joiden työajoista koneen kapasiteetti muodostuu.
Ohjelma lisää koneelle kapasiteetin työvuorosuunnittelun tai kiinteän kapasiteetin perusteella. Työntekijältä tuleva (työvuoroperusteinen) kapasiteetti luodaan Työvuorosuunnittelu–näytössä ja kiinteä kapasiteetti Tuotantokoneet –näytön Kiinteä kapasiteetti -välilehdellä.
Kiinteä kapasiteetti -välilehdellä voit lisätä myös koneen poikkeamia. Koneen poikkeamalla lisäät, tai vähennät aikaa, jolloin kone on käytettävissä (jos laskentatapana on Kiinteä kapasiteetti). Lisää poikkeama-ajat Tuotantokoneet-näytön alaosaan Poikkeamat -osioon. Kirjoita ensin poikkeamatuntien määrä (positiivinen, tai negatiivinen) ja valitse päivämäärä tai useita päivämääriä ja Tallenna-toiminnolla ohjelma tallentaa poikkeama rivit. Rivin Syy muutokseen -kenttään voit myös sitten kirjottaa syyn muutokseen. Koneen poikkeamia käytetään tyypillisesti osoittamaan aika jolloin kone ei ole käytettävissä esimerkiksi huollon takia.
Huomaa!
Voit lisätä koneen poikkeamat ainoastaan tunteina ilman kellonaikoja. Ohjelma lisää tai poistaa poikkeavat ajat päivän kapasiteetistä ilman kellonaikaa. Poikkeamat näet Graafeista kuten Tuotanto Kuormitus Graafisesti-näytössä (se näyttää kapasiteettiä ilman kellonaikoja) ja Tuotannon suunnittelu Gantt -näytön kellonaikavälillä (se näyttää kellonajoilla kapasiteetin).
Työkalusetit
Voit määritellä koneelle useita työkaluja Työkalusetit -välilehdellä ja työvaiheella valitset mitä koneella olevaa työkaluja kyseisen tuotteen työvaiheella voi käyttää. Vaiheen aloittaja voi vielä vaihtaa työkalua.
Lue lisää hakusanalla Lemonsoft-ohjeesta Konehistoria.
Varasto ja hyllyt (Tuotantokoneen hyllyt)
Voit määritellä koneille varastopaikan ja hyllyt, jolloin ohjelma osaa ottaa valmistuskirjauksen yhteydessä materiaalit suoraan koneen hyllyiltä ilman varastokeräilyä.
Valitse koneelle varastopaikka, ja sen jälkeen ne hyllyt, joista materiaalia otetaan. Hyllyt voivat olla koneen ns. käsihyllyjä, eikä kaikkien materiaalien hyllyjä tarvitse määritellä.
Kun teet valmistuskirjauksen, ohjelma ottaa tuoterakenteen mukaisen materiaalin ensisijaisesti koneelle määritellyiltä hyllyiltä. Mikäli materiaalia löytyy hyllyltä, otetaan materiaali kyseiseltä hyllyltä. Mikäli yhden hyllyn saldo ei riitä, jatkaa ohjelma hyllyjen tutkimista, kunnes löytää tarpeeksi saldoa.
Mikäli koneelle ei ole määritelty hyllyjä, ohjelma ottaa materiaalin oletushyllyltä.